In My Backyard Please (IMBYP)

Opdrachtgever: Nationaal Consortium Zon in Landschap
Jaar: 2018-2021

Transitie: Energietransitie

Uitdaging: Hoe kun je multifunctionele zonneparken ontwerpen en ontwikkelen waarvan omwonenden zeggen: ‘ja, dit wil ik graag in mijn buurt hebben’?

Resultaten: Acht interviews, vier scenario's, drie co-creatie sessies en drie concept ontwerpen, een veldopstelling, een animatie en een rapport met tips and tricks.

  • DIALOOGKRACHT
  • TOEKOMSTVERBEELDING
Back to overview

“We ontdekken nu steeds meer hoe verschillende partijen tegen zo’n zonnepark aankijken en hoe we ze het beste bij de ontwikkeling kunnen betrekken.”

Om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord te voldoen is zonne-energie essentieel. Maar hoe zorgen we ervoor dat we genoeg zonnepanelen kunnen plaatsen? We zullen er niet aan ontkomen om hierbij ook een deel van openbaar gebied in te zetten. Dit is pas mogelijk als zonneparken door iedereen niet alleen geaccepteerd maar ook gewaardeerd worden. Niet alleen omdat ze energie leveren, maar ook omdat er mooi uitzien en goed geïntegreerd zijn in het landschap en haar functies. Denk bijvoorbeeld aan recreatie, watermanagement, landbouw of het stimuleren van biodiversiteit. Samen met onder andere TNO en Wageningen University & Research zijn we aan de slag. We doen onderzoek bij omwonenden en andere belanghebbenden en werken samen met hen aan ontwerpen. Van zonneparken die inspireren en waarvan men zegt: in my back yard please!

Behoeftenonderzoek omwonenden

Sociaalpsychologen doen onderzoek naar latente behoeften bij omwonenden van een plek waar waarschijnlijk een zonnepark komt. Het rapport is het uitgangspunt voor een samenwerking tussen landschapsarchitecten, designers en experts op het gebied van printvisualisaties.

Biodiversiteit en grondkwaliteit

Slimme mock-ups vormen de basis voor co-creatie sessies met omwonenden. De definitieve mock-ups worden voorzien van sensoren om te kijken hoeveel lichtinval er op de grond komt bij het gebruik van innovatieve, bi-facial zonnepanelen. Deze lichtinval heeft effect op bijvoorbeeld biodiversiteit en grondkwaliteit.

 

Ga voor meer info naar:
www.zoninlandschap.nl/projecten/i174/in-my-backyard-please

  • DIALOOGKRACHT
  • TOEKOMSTVERBEELDING