Die rommel is van ons allemaal

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Jaar: 2020

Transitie: Naar een schone en opgeruimde buitenruimte waardoor het gevoel van verpaupering vermindert en bewoners prettig leven.

Uitdaging: Hoe kunnen we vanuit inzicht in bewonersbeleving en bewonersgedrag opschaalbare interventies ontwikkelen die het naastplaatsen van afval in Rotterdam voorkomen en hierdoor het gevoel van leefbaarheid vergroten?

  • GEMEENTEN
  • NIEUW GEDRAG
Back to overview

“Maar weinig bewoners halen hun schouders op over naastplaatsingen. Ze ervaren het als een groot probleem, zijn blij mee te mogen denken en zitten vol ideeën.”

Afvalzakken naast de containers. Soms door meeuwen of katten opengescheurd zodat de hele inhoud over de straat verspreid ligt. Grofvuil, zomaar achtergelaten midden op de stoep. De buitenruimte van Rotterdam is niet altijd en overal schoon. En dit terwijl Gemeente Rotterdam het aantal naastplaatsingen juist sterk wil verminderen. Om hygiënische redenen, maar ook omdat ze het gevoel hebben dat dit de leefbaarheid vergroot. Maar hoe ervaren bewoners deze naastplaatsingen eigenlijk zelf? Zitten ze er niet mee of storen ze zich er ook aan? Welk gedrag vertonen bewoners en welke oplossingen zien zij zelf? Tijd om in gesprek te gaan. We spraken 74 bewoners. Kregen inzicht in hun beleving en gedrag en ontwierpen vervolgens conceptinterventies om het gewenste gedrag positief te stimuleren.

De wijk in

Inzicht in gedrag bereik je niet met alleen vluchtige gesprekjes op straat. Daarom kozen we voor keukentafelgesprekken van een uur. Hielden we focusgroepgesprekken in buurthuizen. En zijn we actief de verschillende wijken ingegaan om een zo divers mogelijke groep bewoners te spreken.

Vier typen bewoners

Beeld zegt meer dan tekst. Dus visualiseerden we de conceptinterventies. Zo werd het voor de bewoners gemakkelijker om te reageren en hun feedback te geven. Vanuit de gesprekken zijn 4 type bewoners gedefinieerd. Met elk hun eigen drempels en motivaties. Zij hebben daarom allemaal een eigen aanpak nodig.

  • GEMEENTEN
  • NIEUW GEDRAG