Een diepe duik in afvalstromen
Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Jaar: 2019
Transitie Naar goed recyclebare afvalstromen.
Uitdaging: Hoe krijgen we de afvalvormen transparant en hoe krijgen we de recyclecijfers omhoog?
Resultaten: Meer inzicht in de afvalstromen. Drie heldere praatplaten. Een humoristische animatie die mensen aan het denken zet en in beweging brengt.
- DUURZAAM
- ONTWERPENDE ORGANISATIE

“Het lijkt zo’n voor de hand liggend idee. Volg nou eens zo’n koffiebekertje of appelklokhuis. Maar verder kijken dan je eigen afvalbak levert een schat aan informatie en verbeterpunten op.”
De illusie van een functioneel recycle systeem spat na een uitzending van KRO de Monitor uiteen. Wat blijkt? 85.000.000 koffiebekers worden niet gerecycled tot wc-papier, maar gaan direct de afvalverbrandingsoven in. Reden voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om DIG te vragen een diepe duik te maken in drie troebele afvalstromen: plastic, koffiebekertjes en GFT/swill. Om zo helder te krijgen wat er onderweg met het afval gebeurt en vooral hoe we ervoor kunnen zorgen dat de recyclecijfers beter worden. DIG volgt het afval zo grondig mogelijk, van de bron tot aan het gerecyclede product. En vindt eyeopeners, quick wins en mogelijke verbeteringen om het design van de afvalstromen te verbeteren.

Het proces
We volgden drie afvalstromen van de bron tot hun eindbestemming: koffiebekers, GFT en plastic. Spraken alle betrokkenen en stonden letterlijk tussen de vuilniszakken. De routes legden we vast in praatplaten. Hierin zie je precies waar de drempels zijn, waar moeilijke bochten genomen moeten worden, en wanneer bijvoorbeeld koffiebekertjes afgekeurd kunnen worden en alsnog in de verbrandingsoven belanden.
De uitkomst
Activeren door inspireren. We maakten een humoristische animatie met een serieuze ondertoon over Gerda het koffiebekertje. Zij heeft als droom een carrière switch om de rol van haar leven te spelen als … wc-rol. Het was indrukwekkend hoe open en meedenkend alle partijen waren. Alleen Duitsland had vanwege Covid-19 de grenzen gesloten waardoor we niet in de plastic recyclefabriek konden kijken.
In een live uitzending deelden alle betrokkenen hun bevindingen met de wereld.

- DUURZAAM
- ONTWERPENDE ORGANISATIE