Circulair ontwerpen komt thuis
Opdrachtgever: Dutch Design Foundation
Jaar: 2018
Transitie: Design op weg naar een circulaire samenleving.
Uitdaging: Hoe kunnen we de bezoeker van de Dutch Design Week prikkelen, inspireren en laten zien wat de kracht van ontwerpers is om tot een circulaire samenleving te komen?
- CIRCULARITEIT
- EXPOSITIE
"Het mooie van die standaard portiekwoning is dat hier op een natuurlijke manier alle ontwerpuitdagingen samenkomen. Hoe maken we onze gewone, dagelijkse leefwereld circulair?"
Onze aarde verandert zichtbaar en onzichtbaar. We putten uit onze aarde en putten daardoor de aarde uit. We zullen anders moeten omgaan met onze grondstoffen, waarbij wat we onttrekken steeds opnieuw gebruiken. Maar hoe we die overstap daadwerkelijk gaan maken is in veel gevallen nog steeds de vraag. De Circulaire Ambassade onderzoekt tijdens de DDW in een tentoonstelling en lezingen programma hoe we in het jaar 2020 niet minder dan 2020 geheel circulaire portiekwoningen kunnen bouwen/renoveren. De portiekwoning staat symbool voor het huis waar een groot deel van de bevolking in op is gegroeid. En met de stedelijke verdichtingsopgaven, is het ook nog eens de standaardwoning die we de komende jaren gaan bouwen.
Een rol voor alle soorten ontwerpers
De transitie naar een circulaire samenleving is één groot ontwerpvraagstuk waar allerlei typen ontwerpers een rol in hebben. Van architecten tot speculatief ontwerpers en van product- tot gedragsontwerpers. In de tentoonstelling tonen we werk van al deze typen ontwerpers en hun disciplines.
Vieren van ontwerpkracht
In een circulaire samenleving zal onze hele omgeving zichtbaar en onzichtbaar veranderen. We gaan veel efficiënter en bewuster om met de producten die we gebruiken: producten, grondstoffen en materialen worden steeds opnieuw gebruikt. In de tentoonstelling vieren we de ontwerpkracht die bijdraagt aan de transitie naar een circulaire wereld.
- CIRCULARITEIT
- EXPOSITIE