DIG @home: onze ervaringen na 3 weken thuiswerken
Het team van DIG werkt inmiddels al ruim drie weken thuis. We hebben tijd gehad om uit te proberen hoe we ervoor zorgen dat we zo dicht mogelijk bij de opdrachtgevers en elkaar blijven. We kunnen onze weg inmiddels aardig vinden in alle online tools die beschikbaar zijn en we zullen de komende tijd regelmatig onze ervaringen delen. Daarnaast hebben we met onze collega’s op een rij gezet wat ons helpt in deze periode!

Wandelen
Begin de dag met een wandeling, wandel na je lunchpauze of plan een 16.00-wandelmoment in. Ben je net als Renate gewend om iedere werkdag met de trein naar kantoor te komen? Dan heb je er normaal gesproken al aardig wat beweging op zitten voor je werkdag begint. Logisch dat je nu niet gelijk productief aan de slag gaat als je net je bed uit komt. Eerst een wandeling kan een goede manier zijn om daarna in werkmodus te komen. Renate doet daar een schepje bovenop: zij gaat elke ochtend een uurtje op pad met een afvalprikker en een vuilniszak. “Als je toch naar buiten gaat voor een ommetje, neem dan die opruimdrang mee naar buiten en maak de buurt een stukje schoner!”
Begin en eindig je dag samen
Elke ochtend plannen we een gezamenlijke start van de dag in. Het is fijn om te weten waar iedereen staat, hoe het gaat met lopende projecten en of er nog dingen zijn die misschien extra denkkracht of handen kunnen gebruiken. Natuurlijk is het ook heel fijn om even te kletsen en te checken hoe iedereen erbij zit. Aan het eind van de middag plannen we ook weer een moment waarin we met elkaar de dag nabespreken. Fysiek bij elkaar zijn lukt dan misschien nu even niet, we hebben gemerkt dat deze digitale meetings ook heel gezellig kunnen zijn. Zo hebben we vorige week twee verjaardagen gevierd (helemaal compleet met bijpassende feestelijke achtergrond in Zoom), een rondleiding gekregen door de babykamer van Willemijn, de hoedencollectie van Geert gezien en loopt er regelmatig een kind of huisdier voorbij in beeld. We missen de chaosmomenten op kantoor wel, maar dit maakt een hoop goed!

Learning morning
Vorige week heeft Floor een online learning morning gehouden en dit was een groot succes! Oorspronkelijk zou het, net als iedere maand, een learning lunch zijn op kantoor, maar met alle online hulpmiddelen heeft Floor deze handig weten om te bouwen. Floor nam het team mee in wat zij heeft meegenomen uit haar training Veranderkunde. Iets waar we in deze tijd extra veel aan hebben.
Online tools
We werken met verschillende tools om onze opdrachten op afstand zo goed mogelijk verder te bremgen. Dit vraagt om wat flexibiliteit en na wat trial en error rondes komen we er steeds meer achter wat het best bij elk project en bij ons past. Ondertussen halen we inspiratie uit verschillende artikelen, zoals deze over online vergaderen of dit artikel over wat we in deze tijd kunnen leren van kunstenaars.
Ontspannen tussendoor
Thuiswerken zorgt vaak ook voor meer afleiding. “Vanochtend zaten daar toch vier duiven? Waar is die ene gebleven?” Je krijgt het idee om je boekenkast op kleur te sorteren en dat kan natuurlijk écht niet wachten tot het weekend, dat moet nu.
We hebben ons erbij neer gelegd dat daar ook ruimte voor moet zijn. Als het even niet gaat, ga in de zon zitten of ruim die boekenkast op en ga weer verder als de focus er weer is. We ontdekken steeds weer nieuwe dingen die we nu vanuit huis kunnen doen en delen die dan ook met het team. Zo motiveerde Anne vorige week het team om aan de slag te gaan met bakken door het recept van de perfecte scones te delen. Hoe ze smaakten bij iedereen zullen we nooit weten…. En Ruben deelde een goede tip: op deze website kun je vanuit je eigen huis een museum bezoeken!
Blijf bewegen
Naar de sportschool gaan zit er voorlopig even niet in, maar zorg dat je blijft bewegen. Het helpt ons om de concentratie vast te houden. Dus af en toe hardlopen en een buikspierkwartier, tussen de meetings door. Veel (video)bellen en naar het scherm is ontzettend intensief hebben we gemerkt. Extra belangrijk om af en toe een frisse neus te halen.
Nieuwe ideeën
Wij gebruiken onze tijd thuis ook om goed na te denken over slimme, nieuwe manieren om bijvoorbeeld online co-creaties te doen met grote groepen deelnemers. Wellicht zitten hier manieren bij die we in het vervolg ook kunnen gaan toepassen om processen efficiënter in te richten. We zijn volop aan het experimenteren en leren elke dag weer. Als je nieuwsgierig bent naar onze ervaring met online co-creatie sessies, neem dan gerust contact met ons op, we lichten het graag toe!